logo

logo

Whitehall Road, Leeds

The development aims to create a vibrant and sustainable new community on the important artery of Whitehall Road. Citylife and Nick Brown Architects aim to create a highly sustainable building with a bold visual identity that, together with the high levels of residential amenities, will deliver a strong sense of community.

LAAND was commissioned to support the planning application submission designing the communal roof garden, private terraces and streetscene. The vision was to provide an attractive high quality environment that grounds the new development in its environs and responds directly to the building’s pattern and materials. The aim is to create a unique sense of place that reflects the aspiration of the buildings and its integral part in the regeneration of this area of Holbeck Urban village.

The landscape proposals provide a clean and open public realm activating the street scene with semi-mature trees. A new multi-level landscape will be provided for residents to enjoy whilst contributing to the wider biodiversity and green infrastructure.  Communal landscapes offer residents areas to meet and relax away from the bustle of Leeds city centre. Spaces will be welcoming, green and tranquil with scope for small events to encourage the growth of a new community.  Private balconies step along Whitehall Road and are softened by planting beds, strategically placed trees and sections of green walls giving the illusion of a cascade of planting.

Project Details

Client: City Life Holdings

Date: 2016

Planning Application
Urban Design
Residential
Podium Landscape
Roof Terraces
Private Gardens
Street Trees
Wind Mitigation
Hard Landscape
Planting Design